My Adventures

Blogomban azokról a helyekről - országokról, városokról - írok, ahol jártam/éltem az utóbbi években. Bízom benne, hogy megannyi érdekességgel szolgál a követése. Amiről olvashattatok már: Magyarország, Budapest, USA, New York, Manhattan, Pennsylvania, Niagara Falls, Hershey Park, Honesdale, Equinunk, New Mexico, Albequerque, Santa-Fe, Arizona, Winslow, Grand Canyon, Hoover Dam, Nevada, Las Vegas, California, Route 66, Los Angeles, Malibu, Venice Beach, Hollywood, University of Southern California, Irene Hurricane, Portugália, Lisboa, Universidade Católica Lisboa, Évora, Albufeira, Cabo da Roca, Madeira, Madrid, Marrakech, Lengyelország, Łódz, Gdansk-Sopot....

Utolsó kommentek

  • Gabik4: @CharLee: :) Lesz dolgozói, csak valakinek majd érte kellene jönni, ha sok a cucc :D. A transzferr... (2013.02.04. 15:17) A munkahely
  • CharLee: Ha dolgozói vásár lesz, akkor azért gondolj a Gittegyletre... Nincs is jobb dolog, mint mellykassz... (2013.02.04. 12:32) A munkahely
  • Gabik4: @AkosTheGreat: Köszönöm :) (2013.02.03. 13:08) Az első hetek
  • AkosTheGreat: www.youtube.com/watch?v=8SCi5vISYYY egy kis érdekesség a számról: a poznani ultrák is szokták ének... (2013.02.03. 13:04) Az első hetek
  • Gabik4: @CharLee: :) ezeken még nem gondolkoztam, de most, hogy így mondod... :) (2012.01.31. 23:45) Az utolsó bejegyzés
  • CharLee: Ha csak ennyi kell ahhoz Csöri, hogy elmenj mondjuk Kirgizisztánba vagy Laoszba, csak szólj és Ger... (2012.01.31. 22:54) Az utolsó bejegyzés
  • Utolsó 20

Bejegyzések

Łódź

2013.01.10. 14:00 Gabik4

Ez lenne hát a város. Először úgy terveztem írni róla, hogy leírom a száraz valóságot, vagyis összefoglalva mindazt, amit bárki megtalál a neten egy kis keresgélés után, majd később pedig úgy, hogy az én szememmel milyennek látom mindezt. Többnyire azért próbálom tartani magam ehhez, de néhány napos itt tartózkodásom után ez már nehézkes.

Mindenek előtt a város kiejtését szeretném tisztázni, mert, mint megtudtam, hiába szinte  minden betűt úgy ejtenek ki a lengyel nyelvben, ahogy leírnak, ez a szó a legnagyobb kivétel. Kiejteni tehát nem "loddz"-nak kell. Angolul a "woodge" szó felelne meg a kiejtésének, míg magyarul a "vuddzs", melyet ide kattintva meg is lehet hallgatni. A város neve csónakot jelent. Nevének eredete nem tisztázott, feltehetően köze van ahhoz, hogy a lodzi fensík kettéosztja a Visztula és Odera vízgyűjtő területét. 

497px-POL_Łódź_map.svg.png

Lodzmap.jpg

Amint az a fenti képen is látszik a Łódz vajdaság (itt nem megyék vannak) Lengyelország közepén fekszik, s annak közepén található Łódz. Varsótól  cirka 120-130 km-re található dél-nyugatra. Magyar testvérvárosa Szeged. Lakosainak száma csaknem pontosan megegyezik Krakkóéval. Mindkét esetben 780 ezer körül mozog a lélekszám. Ebből kifolyólag folyamatos "harc" van a második legnagyobb város címéért. Az első Varsó 1,7 millióval. Lengyelország teljes lakossága valamivel 38 millió fölött van.

Łódz régebben a textilipar központja volt, s ezzel együtt egy szürke ipari város nagyjából a 90-es évek közepéig. Az eddig gyűjtött információim szerint akkor még 1 (egy!) hotel volt a városban és semmi más, különösebben érdekes. Mivel a textilgyárakat bezárták, ötletelni kezdtek, hogy mit kellene csinálni. Tekintve, hogy elhelyezkedése előnyös, illetve, hogy kifejezetten nagy és minőségi egyetemváros (tehát jól képzett fiatalok) arra jutott a vezetés, hogy bevonzzák a nagyvállalatokat. Különböző terhek alól mentesítették őket, ahogy ez máshol is lenni szokott. Ennek eredménye radikális változást eredményezett, melynek hatására (a NewYorkTImes egyik cikke alapján) a válság idején sem csökkent a növekedés üteme, ellenben más körzetekkel és városokkal. Olyan nagy cégek működnek itt teljes, akár régiós központi egységükkel, vagy csak kiszervezett egységeikkel, mint az ABB, Ariston, Dell, Fujitsu, Infosys Technologies, Philips, Procter & Gamble, TNT. A helyzet az, hogy köztük van az enyém is, s aki figyelmesen követi a blogot, az 90%-os bizonyossággal meg is tudja mondani, hogy melyik az. Viszont én még nem szeretném. Annyi viszont elmondható róla, hogy bizonyos tekintetben világszinten legnagyobb egységét működteti itt.

A város rendelkezik három leg-leg-leggel:

  • Az egyik a Piotrkowska utca, mely Európa leghosszabb kocsmákkal, éttermekkel és clubokkal teli sétálóutcája. Az utca sétálóutca része 4,3 km hosszú.
  • Itt található továbbá Európában a legnagyobb városon belül elterülő összefüggő erdős rész. Pontos adatokat nem tudok sajnos, de a debreceni Nagyerdőnek csak a neve nagy ehhez képest.
  • Végül pedig egy szubjektívabb kategória, mert ehhez már Lisszabonban is volt szerencsém. Ott is azt állították, hogy a legújabb bevásárlóközpontjuk Európa legnagyobbja. Bár arról inkább csak szóbeszéd volt és személy szerint én a Westend 3/4-énél nem gondolnám nagyobbnak :), itt hivatalosabb megerősítést is nyert a Manufaktura elnevezésű, inkább környék, mint bevásárlóközpont. Erre valóban azt mondom, hogy simán lehet a legnagyobb. Érdekessége, hogy a régi textilgyárat, mint a város jelképét újragondolták, s álmodtak egy merészet. Az egész gyár területét meghagyták, és kialakították a Manufaktúra elnevezésű bevásárlóközpontot. Az összes épület vörös téglából épült, illetve maradt ugyanolyan, mint amilyen mindig is volt a gyár működése idején. Most tehát a különálló épületekben éttermek, kávézók találhatók, köztük pedig nagy tér. Akit jobban érdekel, az videón megnézheti.

Tekintve a fent említett dolgokat, illetve például azt a projektet, amivel az egész buszpályaudvart és központi vasútállomást 3 emelettel a föld alá telepítik, úgy gondolom, hogy valamit tudhatnak azért. Itt van még két rövid videó a városról:

Az eddig említetteken túl Łódz Lengyelország kulturális központja, valamint egy nagy filmes iskola is működik itt. Többek között innen származik Roman Polanski filmrendező is. Aki többre kíváncsi, annak javaslom a wikipediát további információ szerzéséhez, illetve még több kép a városról itt található. 

Szólj hozzá!

Címkék: lengyelország manufaktura Lodz Łódz piotrkowska

A bejegyzés trackback címe:

https://myadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr695009382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása