My Adventures

Blogomban azokról a helyekről - országokról, városokról - írok, ahol jártam/éltem az utóbbi években. Bízom benne, hogy megannyi érdekességgel szolgál a követése. Amiről olvashattatok már: Magyarország, Budapest, USA, New York, Manhattan, Pennsylvania, Niagara Falls, Hershey Park, Honesdale, Equinunk, New Mexico, Albequerque, Santa-Fe, Arizona, Winslow, Grand Canyon, Hoover Dam, Nevada, Las Vegas, California, Route 66, Los Angeles, Malibu, Venice Beach, Hollywood, University of Southern California, Irene Hurricane, Portugália, Lisboa, Universidade Católica Lisboa, Évora, Albufeira, Cabo da Roca, Madeira, Madrid, Marrakech, Lengyelország, Łódz, Gdansk-Sopot....

Utolsó kommentek

  • Gabik4: @CharLee: :) Lesz dolgozói, csak valakinek majd érte kellene jönni, ha sok a cucc :D. A transzferr... (2013.02.04. 15:17) A munkahely
  • CharLee: Ha dolgozói vásár lesz, akkor azért gondolj a Gittegyletre... Nincs is jobb dolog, mint mellykassz... (2013.02.04. 12:32) A munkahely
  • Gabik4: @AkosTheGreat: Köszönöm :) (2013.02.03. 13:08) Az első hetek
  • AkosTheGreat: www.youtube.com/watch?v=8SCi5vISYYY egy kis érdekesség a számról: a poznani ultrák is szokták ének... (2013.02.03. 13:04) Az első hetek
  • Gabik4: @CharLee: :) ezeken még nem gondolkoztam, de most, hogy így mondod... :) (2012.01.31. 23:45) Az utolsó bejegyzés
  • CharLee: Ha csak ennyi kell ahhoz Csöri, hogy elmenj mondjuk Kirgizisztánba vagy Laoszba, csak szólj és Ger... (2012.01.31. 22:54) Az utolsó bejegyzés
  • Utolsó 20

Bejegyzések

Furcsaságok #5 - Portugal

2012.01.05. 20:57 Gabik4

Immáron Portugáliából, de folytatódik a sorozat. Van azért itt is mit megemlíteni, főleg, ha kellően nyitott szemmel jár az ember:). Annak idején úgy kezdődött ez a sorozat, hogy azt mondtam, minél messzebb megyünk a hazánktól, annál másabbul mennek a dolgok, annál több az eltérés és furcsaság. Na most valamivel azért közelebb vagyok, viszont Európán belül nem nagyon lehetnék már messzebb. Sőt, meg is néztem, Norvégia legteteje pont olyan távol van otthonról, mint én most, azon túl meg nincs messzebb. Van tehát itt is sok furcsa dolog, mely leginkább az embereknél figyelhető meg, viszont róluk majd másik bejegyzésben lesz szó bővebben.
Először mivel is kezdhetnék, ha nem a közlekedéssel. Amit viszont ebben a témában ismételten megemlítek, azt már itt megírtam korábban.

A metrók fordítva közlekednek. Számomra ez a teteje, biztos van magyarázat rá, csak még nem tudjuk. A metró egyes kijáratait/bejáratait lezárják este fél 10 után és hétvégén. 
A buszok esetében nem csak a le, hanem a felszállási szándékot is jelezni kell. Intésre megállnak. Felszállás csak az első ajtónál, ahol az érzékelőhöz kell helyezni a bérletet/jegyet. Benedek mondja, hogy otthon benézte a dolgot, intett a buszosnak, aztán elindult középről az első ajtóhoz, de félúton eszébe jutott, hogy mi a helyzet. Meg lehet szokni...
Buszmenetrend nem nagyon van. Ami követhető, az csak az éjszakai. A többiről csak annyi információ van, hogy mettől meddig indulnak meg a kollégák, s abban az intervallumban jön valamilyen időközönként.
A parkolásról ebben a bejegyzésben írtam már. Volt olyan, hogy nem tudtam átmenni a zebrán, mert a kocsik olyan szorosan parkoltak még ott is, hogy nem lehetett elférni.
A repülők esetében annyi furcsaság mindenképp megemlíthető, hogy a reptér a városban van. Ez pedig azt jelenti, hogy amikor szállnak le a gépek, elég alacsonyan vannak a város felett. Otthon emlékszem, többször volt belőle probléma, hogy zajos a légifolyosóban a környék, panaszkodik mindenki. Na, akkor itt elmondanám, hogy az egész központi rész, illetve a fél város légifolyosó alatt fekszik. Ahol a buszomra várok, már ott elég alacsonyan jönnek, de pár utcával lejjebb már szerintem azt is látnám, ha integet egy utas a gépről. Ezen a videón látszik.

Egyébként meg nagy betyárok a portugál pilóták. Tudnak olyat csinálni, mint ami a következő videón látható (persze utasok nélkül...). Igaz az első manőver kis híján balul sült el, de azért bevállalós.

Csináltak már ilyent a magyarok is, de az azért nem volt ennyi rizikós.

 

A helyzet az, hogy ezek nem restek sztrájkolni. Egy napra novemberben leállt minden, még a reptér is.

Ami viszont komoly, hogy az emberek végtelen nyugodtsággal fogadják mindezt. Mintha simán "benne lenne a pakliban". Valahogy a nyugodtságukról az egyik székely vicc jut eszembe, körülbelül ilyenek ezek is.

"Székely és a fia elmennek fát vágni, a gyerek azonban megunja az apja folytonos okoskodását, kötekedését és belevágja a fejszét a hátába. Az öreg összeesik, vergődik, majd megkérdezi a fiát:

- Fiam, ez direkt vót, vagy csak úgy viccből?
- Ez nagyon is direkt volt, édesapám - mondja a gyerek.
- Akkor jóvan, mert viccnek azé' elég durva lett volna"

Valahogy így vannak ezek. Mindegy, hogy nem jön a busz, a metró, történhet akármi, ezek nem stresszelik túl. Volt olyan, hogy a másik irányba már a harmadik metró ment el, az én irányomban meg semmi sem történt. Az öreg csak olvasott, de a harmadiknál már Ő is felnézett és mormogott egy kicsit. Otthon? Szerintem már lebontották volna az egész peront ennyi idő alatt...

Na de, itt ilyen nincs, jó a közbiztonság. Nem láttam még egy verekedést se, sőt semmilyen ahhoz hasonló dolgot. Nem tudom, hogy itt máshol milyen a helyzet, de otthon, "faluhelyen" nem kell messzire menni egy kis agresszióért. Itt viszont nem gondolom, hogy bárhol is kérdés merülne fel az emberben, hogy el merjen-e sétálni azon a környéken az éjszaka kellős közepén. Ezzel kapcsolatban ami furcsa volt még, hogy a suliban itt-ott cuccok vannak az asztalon. Táska, számítógép, de emberek sehol. Itt simán otthagyják. Volt, hogy egy fél órát vártam egy helyen és 4-5 ember cucca egy asztalnál addig végig gazdátlanul állt. Az milyen? Corvinuson egyszer egy 15 perces szünetben fosztották ki a sorom végén ülő egyéneket. Pénztárca, telefon, stb. Úgy, hogy a fél társaság bent volt. Nincsenek ezek felkészülve ránk. Több esetben sem, de ezekről csak személyesen mesélek. Néha a kiskapukhoz gondolkoznunk sem kellett, mert tárva nyitva volt egy még nagyobb. Nem otthon vagyunk...

Nem tudom, hogy egyesek hogy vannak vele, de én ahol csak lehet bankkártyával szeretek(szeretnék) fizetni. Voltak ezzel így sokan itt a nemzetközi társaságból, mármint a szeretnékkel. Mert, itt bizony nem úgy mennek a dolgok, mint máshol, egy fejlett európai fővárosban. Nagyon nagy az aránya az olyan helyeknek, ahol nem fogadják el, csak a helyi kártyákat. Magyarul, itt igazán jó turistának lenni. Hogy milyen helyekre gondolok például? McDonalds, ami talán a legérthetetlenebb, de ott van a bkv, mert a helyi bérletet sem lehet ilyen kártyával venni. Éttermek, telefonfeltöltés, stb... Ha jól számolom, nagyjából 8 000 Ft ment el pénzfelvételre. Ennek nagy része megmaradhatott volna...

Amiből sok van, az a kis macskakő. Mindenhol... Még a modern repülőtér új termináljában is poénból ezzel van egy szakaszon a burkolás megoldva. A járdák, az utak ebből vannak. Kivéve a főutak nem, meg a forgalmasabbak, de rengeteg kis utca ezzel van burkolva. Egy hosszabb gyaloglásnál megfájdul tőle kicsit az ember lába, jól megmaszírozza.

Sok van még a vakból is. Lehet, hogy otthon is vannak, de itt cirkálnak az utcákon. Meg a bottal járó emberek. Régebben nem volt olyan nap, hogy ne lássak egy vakot valahol. Nem tudjuk ez miért van, de mikor szóba került köztünk, egyből mindenki kérdezte, hogy Ti is észrevettétek?? Hát ja.. Meg amennyi kórház van... Minden második buszmegálló neve valamilyen kórház. Nincs olyan Szent, amiről ne neveztek volna el egyet itt. Tényleg nagyon sok.

Vannak azért értelmes dolgok is. A szemétgyűjtésnél nagyon rá vannak állva a szelektív megoldásra. Nálunk például a lakásban 3 kuka van. Kék, sárga, sima, és az üveget szintén külön gyűjtjük. Mindenen rajta van, hogy melyikbe kell. Ez jó dolog, attól függően is, hogy sok vele a nyűg. Egyébként az meg nem annyira okos, hogy a szemetet mindenhonnan naponta szállítják. Egy társasháznak van egy kukája, de azt viszik is naponta. Biztos megéri. Igaz itt már 450 Ft körül van a benzin, ha még ugrik kicsit, lehet rájönnek, hogy hosszútávon még egy kuka és kevesebb szeméthordás jobban megéri. Vagy ez csak az én téveszmém?
Ami tetszik még, hogy digitális a bérletrendszer. Tudják merre, mikor, honnan-hová és mivel mozog a lakosság. Ezen információk felhasználásával lehet(ne) hatékony közlekedést fenntartani a városban.


Aki nem töltötte volna még ki a kérdőívet, annak ismételten a figyelmébe ajánlom, s örülnék ha megtenné IDE kattintva. Köszönöm.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://myadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr113522850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása