My Adventures

Blogomban azokról a helyekről - országokról, városokról - írok, ahol jártam/éltem az utóbbi években. Bízom benne, hogy megannyi érdekességgel szolgál a követése. Amiről olvashattatok már: Magyarország, Budapest, USA, New York, Manhattan, Pennsylvania, Niagara Falls, Hershey Park, Honesdale, Equinunk, New Mexico, Albequerque, Santa-Fe, Arizona, Winslow, Grand Canyon, Hoover Dam, Nevada, Las Vegas, California, Route 66, Los Angeles, Malibu, Venice Beach, Hollywood, University of Southern California, Irene Hurricane, Portugália, Lisboa, Universidade Católica Lisboa, Évora, Albufeira, Cabo da Roca, Madeira, Madrid, Marrakech, Lengyelország, Łódz, Gdansk-Sopot....

Utolsó kommentek

  • Gabik4: @CharLee: :) Lesz dolgozói, csak valakinek majd érte kellene jönni, ha sok a cucc :D. A transzferr... (2013.02.04. 15:17) A munkahely
  • CharLee: Ha dolgozói vásár lesz, akkor azért gondolj a Gittegyletre... Nincs is jobb dolog, mint mellykassz... (2013.02.04. 12:32) A munkahely
  • Gabik4: @AkosTheGreat: Köszönöm :) (2013.02.03. 13:08) Az első hetek
  • AkosTheGreat: www.youtube.com/watch?v=8SCi5vISYYY egy kis érdekesség a számról: a poznani ultrák is szokták ének... (2013.02.03. 13:04) Az első hetek
  • Gabik4: @CharLee: :) ezeken még nem gondolkoztam, de most, hogy így mondod... :) (2012.01.31. 23:45) Az utolsó bejegyzés
  • CharLee: Ha csak ennyi kell ahhoz Csöri, hogy elmenj mondjuk Kirgizisztánba vagy Laoszba, csak szólj és Ger... (2012.01.31. 22:54) Az utolsó bejegyzés
  • Utolsó 20

Bejegyzések

Lisszabon, Lisbon, Lisboa

2011.09.29. 23:55 Gabik4

Vagy ahogy tetszik, lényeg, hogy itt vagyok már 3,5 hete (hogy repül az idő...) de még nem nagyon írtam a városról úgy általánosságban. Ezért most ez fog következni. Szinte kizárólag a Wikipedia-ra fogok hivatkozni, úgyhogy azon felül semmi több nem várható. Aki úgy érzi régen volt már a földrajzóra, annak itt egy kis bemelegítés, aki nem, annak belátására bízom, hogy átugorja-e az első két képet.

 

Amint az látható is, Lisszabon Európa szárazföldi területének legnyugatibb fővárosa. Ahogy így elnézem, a legdélebbi címet minden bizonnyal Athén birtokolja, de majdnem az is itt díszeleg. Lent vagyunk, ez érződik is, kicsit másabb az időjárás.

 

Éghajlat

"A város klímája mediterrán. Lisszabon az egyik legmelegebb európai főváros. A tavaszi és a nyári hónapok általában naposak és a maximum hőmérséklet júliusban és augusztusban körülbelül 30 °C és a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 20 °C között váltakozik. Az ősz és a tél tipikusan esős és szeles néhány napfényes nappal; a hőmérséklet általában a téli hónapokban 5 °C, de gyakran marad a 10 °C körül. Átlagosan évi 3300 napos óra, valamint 100 esős nap van Lisszabonban, melynek klímáját erősen befolyásolja a Golf-áramlat."

 

Népesség:

"A Lisszabon városban élő lakosok száma 489 562 fő, míg a főváros vonzáskörzetének 2865 km² területén közel 2,8 millió ember él, az ország lakosságának 27,7%-a. A Lisszaboni régió Portugália leggazdagabb térsége, az egy főre jutó éves bruttó hazai terméke (GDP) az Európai unió átlagánál is jelentősen magasabb, az ország bruttó hazai termékének 37%-át termeli. Lisszabon az ország politikai központja, itt található a kormány székhelye és a köztársaság elnökének rezidenciája is."

S amit meglepődéssel olvasok, hogy itt található két európai uniós hivatalnak is a székhelye, ezek pedig a következők: Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) és az Európai Tengerészet Biztonsági Hivatala. 
Ami nekem szemet szúrt, az az első. Hogy miért? Lehet, hogy megfigyelik, mert van mit, de tenni nem tesznek, vagy ez itt eltűrt kategória? Mikor először voltam a Baiiro-Alto nevű környéken, ahol az a nagyon sok ember van, 10 perc alatt akartak eladni nekem kokaint, meg hasis-t. Múlthét szombaton, délután fél kettőkor egy forgalmasabb helyen is bepróbálkozott még egy arc. Azért az laza.
Többször mondtam már a blogban ezt, hogy "azért az laza", s egy toplistát is tervezem felállítani, amin ez simán az első 5-be kerülhet a jelenlegi versenyzőket szemlélve.

Ha már Bairro-Alto-nál tartunk, néhány szót arról is érdemes ejteni.

 

Bairro-Alto

"A Bairro Alto vagy Felsőváros szomszédos a Baixá-val. Szűk, kockakővel borított utcáin főleg lakóházak állnak jellegzetes kőkeretes ablakaikkal, francia-erkélyeikkel és díszes öntöttvas korlátaikkal. A földszintjükön hagyományos kiskereskedések, boltok nyílnak. A 80-as évektől kezdve vált a lisszaboni éjszakai élet legismertebb negyedévé számtalan éttermével, bárjával. Kedvelt találkozóhelye Lisszabon fiataljainak, szórakozóhelyei és utcái az éjszakai órákban turisták valamint helyi lakosok tömegeivel telik meg."

 

Hidak

Található még itt két híd is. Mindkettő érdekes valamilyen oknál fogva. Az egyik a Vasco da Gama híd, mely Európa leghosszabb hídja, a maga 17,2 km-es hosszával. Igaz nagy része, csak cölöpökön van a vízen, de akkor se mondható rövidnek.

A másik pedig a Golden Gate replica híd. Ha már nem tudtam elmenni nyáron San Francisco-ba, legalább ez kölcsönöz egy kis hangulatot, mert ugyanúgy néz ki. Ez sem kicsi egyébként.

Lássuk csak, mi van még. A közlekedés. Hmmm, na most, azt hiszem ez megér majd egy külön bejegyzést, szóval ezt kicsit napoljuk:). 

 

Sport

"Lisszabon legnépszerűbb sportja a labdarúgás. A legkiemelkedőbb labdarúgó klubok az SL Benfica "Sport Lisboa e Benfica (SLB)" és a Sporting CP "Sporting Clube de Portugal (SCP)" amelyeket röviden "Benficá"-nak és "Sporting"-nak neveznek. A két csapat a legrangosabb hazai és nemzetközi tornákon játszik:

 

  • A Benfica, amelynek pályája a 65 000 férőhelyes Luz stadion ("Estádio da Luz") már kétszer nyerte meg az UEFA Bajnokok Ligáját, a legnevesebb európai csapatok címét és szerepel a bajnokok ligájában is ahol eddig hét alkalommal jutott a döntőbe. Leghíresebb játékosaik Eusébio, Rui Costa, Nuno Gomes és Simao Sabrosa.

 

  • A Sportingnak az 51 000 férőhelyes José Alvalade stadion ("Estádio José Alvalade") a hazai pályája. Európa kupa nyertes és UEFA kupa döntős csapat. Leghíresebb labdarúgóik Luis Figo és Cristiano Ronaldo mindketten Aranylabda és "Az év játékosa" díjak kitüntetettjei."

 

Szóval ezek nem kis stadionok, az az igazság. A Sporting-ét suliba menet látom mindig, a Benfica-é meg két metrómegállóval van lejjebb a sulitól. Nyilván nem szeretnék hazamenni úgy, hogy ne menjek el valamilyen meccsre, úgyhogy a Benfica - Basal BL meccsre éppen még nincs megvéve a jegy, de menni fogunk az biztos. Ami még esélyes, az egy Benfica - Sporting.

 

A Fado.

"Lisszabon hagyományos zenéje a fado, egy melankólikus zenei műfaj ahol az énekest (portugálul "fadistá"-t) spanyol gitáron és a tizenkét húros portugál gitáron kísérik. Egy népszerű magyarázat szerint a műfaj mór eredetű. A mórok Lisszabon keresztény visszahódítása után is jelentős számban maradtak a főváros "Mourariá"-nak (azaz mór negyednek) nevezett kerületében és a fadó-ra is jellemző szomorúságot, vágyódást énekeik örökítették meg.

 

A legtöbb fado-ház élő zenés éttermekben található az "Alfama" nevű negyedben. Lisszabon legjobb fado-házai azok, amelyeket a fadisták maguk tartanak fenn. Itt inkább hallható eredeti fado, mint a nagyobb, turistáknak berendezett házakban. Fado vadio (vándorfado) előadásokkal találkozhatunk kisebb éttermekben és kocsmákban. A kevésbé színvonalas, ám népszerű eseményen a zenei kíséretre a közönség soraiból lép fel egy vendég egy fado előadására."

 

Végül pedig még néhány kép...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://myadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr693266623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása