My Adventures

Blogomban azokról a helyekről - országokról, városokról - írok, ahol jártam/éltem az utóbbi években. Bízom benne, hogy megannyi érdekességgel szolgál a követése. Amiről olvashattatok már: Magyarország, Budapest, USA, New York, Manhattan, Pennsylvania, Niagara Falls, Hershey Park, Honesdale, Equinunk, New Mexico, Albequerque, Santa-Fe, Arizona, Winslow, Grand Canyon, Hoover Dam, Nevada, Las Vegas, California, Route 66, Los Angeles, Malibu, Venice Beach, Hollywood, University of Southern California, Irene Hurricane, Portugália, Lisboa, Universidade Católica Lisboa, Évora, Albufeira, Cabo da Roca, Madeira, Madrid, Marrakech, Lengyelország, Łódz, Gdansk-Sopot....

Utolsó kommentek

  • Gabik4: @CharLee: :) Lesz dolgozói, csak valakinek majd érte kellene jönni, ha sok a cucc :D. A transzferr... (2013.02.04. 15:17) A munkahely
  • CharLee: Ha dolgozói vásár lesz, akkor azért gondolj a Gittegyletre... Nincs is jobb dolog, mint mellykassz... (2013.02.04. 12:32) A munkahely
  • Gabik4: @AkosTheGreat: Köszönöm :) (2013.02.03. 13:08) Az első hetek
  • AkosTheGreat: www.youtube.com/watch?v=8SCi5vISYYY egy kis érdekesség a számról: a poznani ultrák is szokták ének... (2013.02.03. 13:04) Az első hetek
  • Gabik4: @CharLee: :) ezeken még nem gondolkoztam, de most, hogy így mondod... :) (2012.01.31. 23:45) Az utolsó bejegyzés
  • CharLee: Ha csak ennyi kell ahhoz Csöri, hogy elmenj mondjuk Kirgizisztánba vagy Laoszba, csak szólj és Ger... (2012.01.31. 22:54) Az utolsó bejegyzés
  • Utolsó 20

Bejegyzések

Suliba mentem

2011.08.30. 21:43 Gabik4

Nem gondoltam, hogy New York helyett ekkor éppen egyetemre fogok menni, de az a helyzet, hogy ez történt. Az igazság viszont kicsit távolabb áll a valós jelentéstől, azért a stréberségnek is van határa. 

USC - University of Southern California

avagy Dél-Kaliforniai Egyetem a hely ahol jártam. Pierre ide jár, s az albérlete a campus sarkában van 2 percre az egyik bejárattól. Ez Nyugat-Amerika legbefolyásosabb egyeteme, s egyben legrégebbi is. Olyan hírességek végeztek itt, mint George Lucas, John Wayne, Neil Armstrong, O. J. Simpson, vagy Steven Spielberg. Az első és utolsó személy a lényeges abból a szempontból, hogy itt található a világ első számú filmes iskolája, a University of Southern California -School of Cinematic Arts.

Itt két nagy épület van az említett két személyről elnevezve. Bent egy kisebb múzeum van régi kamerákkal (a képen látható 1920-as), filmekből ismert eredeti kellékekkel (a képen a Számkivetettből a labda, illetve a Rettenthetetlenből a kard), valamint régi és újabb dedikált filmes plakátokkal.

Pierre valami kommunikációs dologra jár, viszont a filmes szakot kezdte el, aztán gazdasági ágon is folytatta a dolgokat, ellenben zenéléssel akar foglalkozni, amit nyaranta Taiwan-ban tanul a mandarin tökéletesítése mellett. Nem egyszerű gyerek.. tudom..:). Elég laza felfogású itt mindenki, talán mert a rendszer támogatja őket ebben. Szóval volt már néhány órája ebben a filmes épületben, illetve jelen pillanatban is ott van, mert vett fel valami szabadon választható tárgyat. A tárgy lényege, hogy egyik héten filmnézés, másik héten megbeszélik valakivel, aki a film készítésében szerepet vállalt, vagy befolyásos a témát illetően. Leginkább a gazdasági oldalát tanulják egyébként, hogy hogy lehet pénzt csinálni egy kész filmből. Ma ezt nézik meg (Super 8):

Rendezte, Steven Spielberg. Szerintetek ki lesz majd a vendég jövőhéten, amikor megbeszélik? Nem, nem Spielberg:D, de azt mondta, hogy nem kizárt, mert volt már bent ilyen órán Ő is, szóval az esély meg van rá. Azért az milyen???:D Ennyit erről, hogy mik elő nem fordulnak itt.

Kérdeztem, hogy mennyire múlik a pénzen, hogy valaki itt tanul. Azt mondta, hogy itt egyáltalán nem, ide tényleg csak agyasok járnak. Egyébként nem kevés náluk a tandíj, mert itt nem úgy megy, mint otthon. Itt bizony fizetni kell. Ha jól tudom, nagyjából 1,5 millió Ft/ félév volt nekik az alapképzéses tandíj tavaly. Hogy most pontosan mennyi, azt nem kérdeztem meg, most meg nincs itt éppen.

Az egyetem területe nagyon szép. Tele szobrokkal, parkokkal, focipályákkal, s minden egyébbel, ami lenni szokott egy egyetemvárosban. A furcsa viszont az, hogy rengeteg ember van napközben. Millió bicikli, gördeszka. Majdnem mindenkinek van itt a lakásban is. Látszik is, hogy nem otthon vagyok, valahogy itt minden olyan más. Azt, hogy az egyetemnek olyan wifi lefedettsége van, ami még a környező utcákra is kiterjed, ahol a diákok jellemzően laknak, azt inkább nem is említem. Több olyan utcát mutattak múltkor, ahol csak diákok laknak. Hatalmas nagy házak, kerítés nélkül, melyekben akár 10-15 diák is lakik egyszerre. Mondott egy szót, ami nem jut eszembe, de mindegy is, mert nincs magyar megfelelője, de lényeg, hogy erről a kultúrájáról híres az egyetem. Ez pedig annyit takar, hogy ezekben a házakban laknak csoportok, és minden nap buli van, ha nem is mindben, de valahol biztos. A kultúrának az a lényege, hogy minden lakás egy csoport, és rengeteg ilyen csoport van. Példának az Amerikai Pite c. filmet hozta fel, hogy abból ismerős lehet. Általában 30-40 ember van egy ilyen buliban, s csak az léphet be, aki ott lakik, aki azoknak szoros hozzátartozója, vagy nagyon jó ismerőse, vagy ha új ismerős, akkor csak úgy, ha legalább vagy 5 embert ismer onnan. Másképp nincs bejárás. Ők amúgy, akik ebben a lakásban laknak, nem pont ahhoz a környékhez tartoznak, meg nem is ennyire bulizósak. Ők inkább zenélnek. 6-an laknak ebben a lakásban, és mindenki zenész lélek. Tegnap itt volt egy társaság, akikkel az egyik lakótársa fog szerepelni egy műsorban, ami a csillag születik itteni megfelelője és hasonlóan népszerű, mint az American Idol. Mondta Pierre, hogy az egyik srác közülük szerinte biztos híres lesz, mert nagyon jó a hangja, úgy hogy jól nézzem meg:).

Tegnap este be kellett mennie a suliba egy megbeszélésre, aztán mentem én is vele. Többek között ekkor néztük meg a filmes épületet, illetve körbejártuk az egyetem területét. Jártunk a nemzetközi kapcsolatok épületben, ahol bizony a mi zászlónk is szerepel, mert a Corvinus-szal van kapcsolatuk.

Sok mindenkinek bemutatott, hogy én segítettem neki Magyarországon. Volt egy lány, aki most a tavaszi félévben volt a Corvinus-on, őt is bemutatta. Talán még nem említettem, de az egyetemen nagyjából a diákok fele ázsiai, s azon belül is kínai és koreai. Nem tudom mi az oka, Pierre azt mondta, hogy sok az okos köztük. Fene tudja... Ez az óra aminek a megbeszélésén voltunk, is kapcsolódik a filmezéshez, ezért rögtön az elején lejátszottak egy klipet, mivel most a héten nyert egy díjat, de ne kérdezze senki, hogy milyet. A klip pedig mi lenne más, ha nem Katy Perry - Firework című számának klipje. Sokan szerintem csak rádióból ismerik (nem a saját korosztályomra gondolok), úgyhogy akkor most tessék megnézni itt. Személy szerint az, hogy a melléből lövi a tűzijátékot nekem kicsit sok, de lényegtelen most a blog szempontjából, mert a fontos az, hogy az egész klip Budapesten játszódik, teljes mértékben ott forgatták. Mi meg ezt néztük meg a megbeszélés elején. Nem furcsa, hogy ilyen messze otthontól egyedül ülök a teremben körülöttem amerikaiak, meg minden féle arcok, aztán Budapestet kivetítik itt nekem. Hát jól van, egyből Pierre is kapcsolt, mert tudta, hogy ott forgatták a klipet. Lássuk hát:

Az óra után gyorsan hazaugrottunk, aztán kocsiba ültünk és elmentünk a városrész központjába enni néhány ismerősével. Ja, ha nem mondtam volna, akkor most mondom, hogy itt mindenkinek van kocsija. Még a buszmegállóba, vagy metróhoz is azzal mennek, mert olyanok a távolságok. Ahol Pierre-ék laknak (mármint a szüleivel, otthon otthon), ott járda sincs nagyon, mert oda gyalog senki nem megy. 

Egy olyan helyre mentünk, ami híres arról, hogy rengeteg féle sörük van. Hozzánk legközelebbit csak egyet a Pilsner Urquell-t találtam. Nem tudom pontosan hány fajta sörük volt, de rengeteg, és a hely közepén lévő pultban millió csap volt. A plafonon pedig csövek, ahova a csapok vége fut hátra két elég nagy helyiségbe, amin be lehetett kukkantani. 

Ezekben a helyiségekben hűtik a hordókat, s mind különféle sört tartalmaz. Enni sliders-t ettünk, ami kis minihamburgert foglal magában, mert csak itt vagyunk, egyszer kétszer kibirom még:), amúgy jobb volt, mint a táborban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://myadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr313191630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása