My Adventures

Blogomban azokról a helyekről - országokról, városokról - írok, ahol jártam/éltem az utóbbi években. Bízom benne, hogy megannyi érdekességgel szolgál a követése. Amiről olvashattatok már: Magyarország, Budapest, USA, New York, Manhattan, Pennsylvania, Niagara Falls, Hershey Park, Honesdale, Equinunk, New Mexico, Albequerque, Santa-Fe, Arizona, Winslow, Grand Canyon, Hoover Dam, Nevada, Las Vegas, California, Route 66, Los Angeles, Malibu, Venice Beach, Hollywood, University of Southern California, Irene Hurricane, Portugália, Lisboa, Universidade Católica Lisboa, Évora, Albufeira, Cabo da Roca, Madeira, Madrid, Marrakech, Lengyelország, Łódz, Gdansk-Sopot....

Utolsó kommentek

  • Gabik4: @CharLee: :) Lesz dolgozói, csak valakinek majd érte kellene jönni, ha sok a cucc :D. A transzferr... (2013.02.04. 15:17) A munkahely
  • CharLee: Ha dolgozói vásár lesz, akkor azért gondolj a Gittegyletre... Nincs is jobb dolog, mint mellykassz... (2013.02.04. 12:32) A munkahely
  • Gabik4: @AkosTheGreat: Köszönöm :) (2013.02.03. 13:08) Az első hetek
  • AkosTheGreat: www.youtube.com/watch?v=8SCi5vISYYY egy kis érdekesség a számról: a poznani ultrák is szokták ének... (2013.02.03. 13:04) Az első hetek
  • Gabik4: @CharLee: :) ezeken még nem gondolkoztam, de most, hogy így mondod... :) (2012.01.31. 23:45) Az utolsó bejegyzés
  • CharLee: Ha csak ennyi kell ahhoz Csöri, hogy elmenj mondjuk Kirgizisztánba vagy Laoszba, csak szólj és Ger... (2012.01.31. 22:54) Az utolsó bejegyzés
  • Utolsó 20

Bejegyzések

Steve Jobs (1955-2011)

2011.10.06. 23:16 Gabik4

 

 

Tegnap késő este, amikor otthon még egy órával később este volt, a hír bejelentésekor értesültem arról, hogy elhunyt. Aztán írtam pár sort a tegnapi bejegyzés végére, amit ma úgy gondoltam kiveszek, és egy egész bejegyzést írok. Hogy ennek mi az oka? Nem az, hogy ennyire érzékeny vagyok, mindinkább az, hogy bemutassam kicsit azoknak akik nem tudnák, hogy kit is vesztettünk el. Akiknek eddig semmit nem mondott a név, sejthetik, hogy valamit tudhatott, ha most vele van tele a híradó, social media, újságok, hírportálok és minden. Otthoni hírekben is másfél-két perces részt kapott.

Vannak azok az emberek, akik tele vannak MacBook-okkal, Iphone-nal, Ipad-del, Ipod-dal. Na én nem ez vagyok, én nem ezért, nem erről az oldaláról kezdtem megismerni ezt az embert. Egy könyvet olvastam, amit róla írtak, s ezután ástam bele magam jobban a témába. A könyv az egyik legérdekesebb volt amit, talán mondhatni, hogy vala olvastam. 

 

Azon felül, hogy Ő a szülőatyja az Apple termékeknek, rengeteget tett hozzá az értékükhöz azzal, ahogyan "el(ő)adta" őket. Én személy szerint elsősorban erre voltam kíváncsi, hogy hogyan kell úgy előadni, mint Ő. Mit ne mondjak, érdekes. Én sem vagyok a teleírt diák híve, ő meg aztán végképp. Egy szó, vagy egy rövid (max 7 szó) mondat. Nagyon komoly szabályok szerint készítette minden előadását. Heteket gyakorolt rájuk, s mindent elgyakorolt. Azt is, ha hibázik. Volt ilyen, például az Iphone 4 bemutatóján, van róla felvétel, és abból is viccet csinált. Ha nem készül fel, ez több ezres közönség előtt mindenféle kütyükkel a kezében, amelyeket működésre próbál bírni, nem biztos, hogy egyszerű lett volna. Minden előadásában volt valami csavar, valami egyedi. Volt, hogy hírességek léptek fel hozzá a színpadra, volt, hogy élőben mutatta be a termék egyes tulajdonságait, nem kis sikert aratva (kávérendelés:)). Tudta, hogy a hallgatóság között ülő emberek a hallottak, látottak és élmények alapján memorizálnak. Azért, hogy minden ember úgy menjen haza, hogy egy év múlva is emlékezzen arra, amit aznap látott, mindhárom csoportnak az igényeire figyelt. Megismertem általa egy olyan technikát is, amit a politikusok is alkalmaznak, s mellyel a témát illető kérdésekre adandó válaszokkal előre fel lehet készülni.

Egy példa azért a lazaságáról, s arról, hogyan adott Ő elő. Az Ipod legelső bemutatóján csinálhatta volna azt is, hogy teleírja a diát olyan dolgokkal, hogy 1gb memória, 12 cm hosszú, 4 cm széles készülék, XY kijelző, stb stb kezelőfelület, és még sorolhatnám a szakszavakkal teli dolgokat. Ezek helyett, az ő diáján csak annyi volt, s csak annyit mondott mikor felmutatta az Ipod-ot, hogy "1000 szám a zsebedben". Kész.. semmi több. Ha valaki specifikációkra kíváncsi, ne ott keresse, nézzen utána. Ő érthető formában, a lényeget, az átlagembernek mondta, mely mindig sikeres volt. Az már csak mellékes, hogy ezen előadása után mindenhol így futott a hír, az újságok címlapján például, hogy 1000 szám a zsebedben.

Előadásait ezrek hallgatták végig, melyen bejelentette a termékeket. A cégen belül páratlan titkolózás van mai napig a termékekkel kapcsolatban. Egy dolgozó sem tud többet a termékről, mint amennyit a munkája végzéséhez tudnia kell. Az Iphone 4-et például a bemutatása előtti órákban látta mindössze tizenvalahány ember a teljes valójában. Ezzel csigázták is a hangulatot, és nagy show-t csináltak mindig a bemutatókból. Az Apple termékekkel mondhatni, s ezzel részben a CNN sajtóközleményéből idézek, megváltoztatta a mai emberek életét, mely változások még az unokáink életére is kihatással lesznek.
Az Ipod bemutatásával forradalmasította a zenehallgatást. Az Apple laptopok meg csak szimplán jók, de az igazi nagy dobás az Iphone bemutatása volt, ahol csak ennyit mondott: "Újra feltaláltuk a telefont". Az igazat megvallva, azt kell, hogy mondjam, igaza volt, mert egy ideje használok már egy Iphone-t, s megértettem miről beszél.

Itt van az Iphone bemutatása. Az elején három forradalmi termékről beszél. Egy telefonról, egy érintőkijelzős Ipod-ról és egy internet kommunikátorról. Aztán ezeket mondogatja egymást után. Egy telefon, egy Ipod, egy... Értik már? Ez 3 termék, de egy eszközben. Érdemes megfigyelni, mikor elmondja, hogy miket mutat ma be, s milyen ujjongás követi, mert a közönség nemhogy nem látta a terméket az előadás előtt, azt se tudta, hogy mi lesz bemutatva.

A nagy kérdés most az, hogy romlásnak indul e mostantól az alma? Avagy, hol lesznek, s hová jutnak el ezután az Iphone-ok, és az Apple termékek? Személy szerint én azt mondom, hogy nem ott, ahol eddig voltak. Rengeteget tett hozzá ez az ember azzal, ahogy "el(ő)adta" őket. Próbálkozhatnak, felvehetik a jól megszokott fekete garbót, a farmerét és a sportcipőt, de ilyen úgysem lesz még egy, mert:

"Az Apple elvesztette vízionárius és kreatív zsenijét, és a világ elvesztett egy rendkívüli embert. Azok, akiknek közülünk volt szerencséje ismerni és együtt dolgozni Steve-vel, egy kedves barátot és egy inspiráló mentort vesztettek el. Steve egy olyan céget hagy maga mögött, amelyet csak ő hozhatott létre, szelleme pedig mindig az Apple alapjait jelenti majd." (Apple Inc.)

Különleges képességgel rendelkezett, mely abban nyilvánult meg, hogy tudta, merre fog tartani a világ, s mire lesz szüksége az embereknek. Volt egy híres mondása, mely valahogy így hangzott: "én mindig oda szaladok ahová a labda fog menni, nem pedig oda ahonnan elrúgták". Sikerült neki, az eladási statisztikák és a cégérték igazolja. Az Apple a legértékesebb technológiai cég. Piaci értéke Magyarország 3 éves teljes GDP-jének felel meg.


Emlékül két videó tőle. Az egyik a leghíresebb beszéde, melyet 2005-ben a Stanford Egyetem végzőseinek tartott, s 3 történetet mesélt az életéből, köztük azzal a betegséggel, melyben csütörtök délután belehalt. A második videó, meg a kedvencem, amiben a Iphone bemutatásán felhívja a Starbucks-ot googlemaps-ből, hogy rendeljen 4 000 kávét, szemléltetve ezzel az alkalmazás, és a telefon lehetőségeit. Sajnos a megtekintéshez angoltudás elengedhetetlen, de aki rászánja magát annak szerintem megéri egyszer. A másodikban annyi a poén, hogy a kávézót felhívva 4 000 tejeskávét kér elvitelre, majd egyből mondja, hogy csak viccelt, téves hívás. Ez aztán prezentáció mi? 56 éves volt... Stay Hungry, Stay Foolish!


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://myadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr223281462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása